actueel

Spannende periode voor CKV

september 2017

Alle havo en vwo scholen zijn nu begonnen met het nieuwe CKV. Nieuwe eindtermen, nieuwe exameneisen, nieuwe inhouden. Op de pagina CKV havo/vwo van deze site zullen er de komende tijd praktische tips en suggesties geplaatst worden. Geef je nu CKV en heb je een een een goed idee of voorbeeld? Laat het weten (jonomul@me.com. Ik verzamel en rubriceer wat binnenkomt en zal  regelmatig de overzicht bijwerken.

CKV werkboeken nu te bestellen

Het  Praktijkboek CKV onderzoek h/v, van edumap.nl,  is leverbaar (printing-on-demand).  Dit invulboekje van 34 pagina's is speciaal gemaakt voor Domein C, de onderzoeksopdracht.   Alle stappen van het CKV onderzoeksproces komen in de infobladen en bijbehorende invulbladen aan de orde.  Ook handig als documentatie van het onderzoek. Klik hier voor een indruk van de inhoud.

Het  Praktijkboek CKV-CZP, cultureel zelfportret h/v, van edumap.nl, is leverbaar (printing-on-demand).  Dit invulboekje is voor Domein A - Verkennen,  en Domein D - Verbinden.   Klik hier voor een indruk van de inhoud.

In totaal verschijnen er de komende tijd nog 6 praktijkboeken voor CKV.

Besluit OCWhttp://ckv.boekengilde.nl/

Besluit van houdende wijziging van diverse uitvoeringsbesluiten voor het voortgezet onderwijs    

Nog vraagtekens bij de examen status van CKV? Doorzoek dit document van 40 pp voor het antwoord. 

Enkele citaten uit dit document, mbt CKV

gepubliceerd: juni 2017


Studiedagen voor CKV en cultuurbeleid 2017

In 2017-18 organiseert de VU weer diverse studiedagen en workshops voor cultuureducatie in het voortgezet onderwijs. Hieronder een overzicht en data.

Nieuw

Het nieuwe CKV in de praktijk

Terugkomdag

Vanaf november 2018 is er een nieuwe studiedag voor CKV. Op deze vervolgdag staat de nieuwe dagelijkse praktijk centraal.  De dag sluit prima aan bij de oude studiedagen. 

woensdag 8 november, Amsterdam

donderdag 23 november, Amsterdam

woensdag 29 november, Amsterdam 

dinsdag, 20 maart, 2018 Arnhem

donderdag, 22 maart 2018 Amsterdam 

In de maanden april t/m juni 2018 wordt deze studiedag ook aangeboden.

 Voor meer informatie en inschrijven: Het nieuwe CKV in de praktijk

Voor de studiedagen in Arnhem werkt de VU samen met Kunstbedrijf en Cultuur College Arnhem

Nieuw

 CKV vmbo nieuwe eindtermen

Verduidelijking positie CKV in het vmbo

Deze nieuwe studiedag staat in het teken van de nieuwe eindtermen voor CKV in het VMBO. Op deze studiedag komen alle aanpassingen aan de orde. De positie en examenstatus van het vak zijn daardoor duidelijker geworden. De SLO werkt momenteel aan een nieuwe handreiking bij deze eindtermen. Ook is er veel aandacht voor het uitwisselen van inspirerende praktijkervaringen.

28 november 2017, Amsterdam

1 december 2017, Amsterdam

12 april 2018, Amsterdam

16 mei 2018, Arnhem

Meerdere data in het voorjaar 2018

Voor meer informatie en inschrijven: CKV vmbo 2017

Voor de studiedagen in Arnhem werkt de VU samen met Kunstbedrijf en Cultuur College ArnhemNieuw

CKV Engels - TTO

Eindelijk - de eerste studiedag voor de naar schatting 250 collega's die nu op een TTO in het Engels CKV geven.

Deze studiedag  is bedoeld voor docenten die in het Engels het nieuwe examenvak CKV geven in de bovenbouw van havo en vwo. 

Voor meer informatie en inschrijven: CKV Engels - TTO -  nog enkele plaatsen vrij (stand 15 juli)

woensdag 22 november 2017, Amsterdam

nieuwe cursustijden vanaf november: 10.00-16.00 uurr    
Vaste cursussen 

Basiscursus cultuurbeleid

(16e jaargang)

woensdag 1 november 2017, Amsterdam

Voor meer informatie en inschrijven:   Basiscursus cultuurbeleid

Graag contact hierover: Jan Mulder  jonomul@me.com


Vaste cursussen

CKV junior

2 en 14 november 2017, Amsterdam

Betreft een cursus van 2 dagen.

Voor meer informatie en inschrijven: CKV junior

Inschrijven voor een CKV studiedag?

Klik op de link bij de studiedag of cursus om direct naar de VU site te gaan.   Ook kan je rechtstreeks contact opnemen met mevrouw Martijn van de Berg, die de inschrijvingen regelt.   

email: e.vander.berg@vu.nl

tel.: 020 - 598 9240 

Nieuw  

CKV studiedag voor de culturele instellingen

Voor  educatieve medewerkers van de vele culturele instellingen organiseert de VU voor het eerst een speciale CKV studiedag. CJP en de VU werken samen om de instellingen goed voor te lichten. De aanleiding voor deze dag mag duidelijk zijn: het nieuwe vak CKV. Wat betekent dit voor de culturele instellingen? En hoe kan de instelling hier optimaal op inspelen. 

Deze vragen staan centraal op de  studiedag.    Per dag is er ruimte voor maximaal 20 deelnemers. Per instelling kunnen maximaal 4 medewerkers zich opgeven. Mocht er behoefte aan zijn kan in overleg met de cursusleider, Jan Mulder, gekeken worden naar andere mogelijkheden.   

dinsdag 5 september, Amsterdam    

Voor meer informatie en inschrijven: CKV en de culturele instellingen

email: e.vander.berg@vu.nl

tel.: 020 - 598 9240

Voor andere vragen kan je mij mailen Jan Mulder, jonomul@me.com

Lesmateriaal voor het nieuwe CKV havo/vwo

De meeste CKV docenten maken de laatste jaren hun eigen lesmateriaal. Voor het nieuwe CKV zal dat niet anders zijn. Maar er zijn ook diverse aanbieders van aanvullend lesmateriaal en heuse methodes. Misschien nuttig om van alles te proeven? Hieronder  een overzicht.

New ckv kids on the block

1) Praktijkboek CKV onderzoek h/v, edumap.nl.   Nu leverbaar.. Dit boekje met verwerkingsmateriaal - 34 pagina's - is speciaal gemaakt voor Domein C, de onderzoeksopdracht.   Alle stappen van het CKV onderzoeksproces komen in de infobladen en invulbladen aan de orde.  Het is goed te gebruiken als een onderzoeksdossier.

2) Praktijkboek CKV-CZP, cultureel zelfportret h/v, edumap.nl. Nu leverbaar. Dit werkboek is voor Domein A - Verkennen,  en Domein D - Verbinden.    Klik hier voor een indruk van de inhoud.

3) Praktijkboeken per discipline, edumap.nl. Vanaf oktober verschijnen er ook losse werkboeken (ieder 24 paginas) voor 5 kunstdisciplines van Domein B.

4) Praktijkboek CKV, basisboek h/vedumap.nl.  Liever alles in één boek? Begin 2018 verschijnt een geïntegreerd werkboek van ongeveer 100 paginas. Aantrekkelijk en goedkoop werkboek/verwerkingsmateriaal voor alle onderdelen van het vak:  DISCAPs, CZP en onderzoek. Het betreft een selectie uit de 7 losse werkbeoken. Als anvulling op de eigen lesmethode of een methode van een uitgever.  Klik hier voor een indruk van de inhoud.

Alle praktijkboeken van edumap.nl staan los van methodes en lesinhouden. Deze ‘ doeboeken' bevatten invulbladen en praktische formulieren voor de leerling.  Ook voor CKV in het vmbo en CKV-TTO zijn er dit najaar soortgelijke praktijkboeken.

5) Kunst uit het vuistje   Deze digitale CKV methode komt in de loop van 2017-18 uit.

6) stART uitgeverij Lambo. 

De uitgever noemt het 'een gevarieerde en interdisciplinaire methode'. Modules gebaseerd op de kunstdisciplines. Nu leverbaar.

7) Contrast uitgeverij Staal en Roeland. 

Een complete methode, met veel aandacht voor de dimensies en voor kunstbeschouwing. Nu leverbaar.

8) Lesmateriaal van de culturele instellingen  Met diverse culturele instellingen wordt gewerkt aan verdiepend en onderzoekend lesmateriaal voor het nieuwe CKV. Dit betreft vooral lesbrieven voor de DISCAPs van Domein B en de onderzoeksopdracht van Domein C. In de loop van 2017-18 verschijnen hier en op edumap.nl de eerste lesbrieven van instellingen.  

Wellicht zijn er meer aanbieders van nieuwe CKV leermiddelen.  Laat het weten, want ik vermeld het graag op deze plaats


CKV nieuws 2017

Handreiking SLO, nu online

‘Het oude CKV HAVO/VWO Onderzocht’:  overzicht van de stand van zaken tot de zomer van 2017  

Folder 'het nieuwe CKV’, voorjaar 2017 


 Stand van zaken kunst en cultuur

Een belangwekkende publicatie van de SLO: 'Kunst en Cultuur, Vakspecifieke trendanalyse'.

NS Schooltoer 

CJP, NS en GVB introduceren Schooltoer. 


Leve de CJP cultuurkaart! 

Ook goed nieuws voor cultuureducatie! Het gaat om de NS schooltoer voor het voortgezet onderwijs en om de cultuurkaart voor het MBO.   

 NS schooltoer

Docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs die in het bezit zijn van een CJP Cultuurkaart, ontvangen nu  korting bij de NS en GVB. CJP heeft beide OV-aanbieders aan zich verbonden met de Schooltoer.

De Schooltoer kent twee varianten: de NS Schooltoer kost € 7,- per leerling als zij in de daluren met de trein reizen. GVB Schooltoer geeft 24 uur lang toegang tot bus, tram en metro in Amsterdam voor € 3,50 per leerling.

Walter Groenen, directeur van CJP, is blij met de OV-partners. 'De reiskosten zijn een flinke post voor scholen. De Schooltoer levert tientallen euro's winst per activiteit op en het sluit prachtig aan op de Cultuurkaart.'

Hans Peters (commercieel directeur bij de NS): 'Jongeren worden gemotiveerd naar plaatsen te reizen buiten hun eigen dorp of stad.' Ellen Swinkels (manager commercie GVB): 'De Schooltoer biedt de mogelijkheid om Amsterdam op een kostenvriendelijke manier te verkennen.'

Tickets verkrijgbaar via CJP-webshop

Een cultureel uitje met de klas is nu een stuk goedkoper. Vervoersbedrijven introduceerden woensdag met de culturele jongerenorganisatie CJP de Schooltoer. Hiermee krijgen docenten en leerlingen met een CJP Cultuurkaart voortaan korting op de prijs van een kaartje in het openbaar vervoer.

Met NS Schooltoer kunnen leerlingen tijdens daluren voor 7 euro per persoon reizen in alle treinen van onder meer NS, Arriva en Syntus. Een kaartje van GVB Schooltoer kost 3,50 euro, waarmee ze een etmaal lang toegang hebben tot bus, tram en metro in Amsterdam.

Alleen scholen kunnen de kaartjes aanschaffen voor groepsactiviteiten. "De reis naar een museum of een theatervoorstelling is vaak een flinke kostenpost voor scholen. Met Schooltoer besparen ze tientallen euro's per activiteit", zegt CJP-directeur Walter Groenen. Er zijn ruim 700.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs in bezit van een CJP-cultuurkaart.

© Nationale Onderwijsgids


Cultuurkaart voor mbo’ers

Voor Mbo-scholierenis er nu de MBO Card, waarmee zij korting krijgen op kunst en cultuur. 

Op 1 januari 2016 is de MBO card gelanceerd. Ondertussen zijn er al ruim 400.000 MBO Cards uitgegeven.

 De MBO Card is een initiatief van Cultureel Jongeren Paspoort (CJP) en Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Het ministerie van OCW steekt er nog eens 4 miljoen euro in. Volgens Minister Bussemaker zijn kunst en cultuur onmisbaar voor het vakonderwijs van de toekomst: ‘Voor mbo’ers is verbeelding, creativiteit, ontzettend belangrijk. Dit krijg je door te genieten van kunst en cultuur.’

 Tot op heden was er alleen een cultuurkaart voor scholieren in het voortgezet onderwijs. Met deze MBO Card hoopt minister Bussemaker dat culturele instellingen hun deuren verder openzetten voor alle groepen jongeren.  

Eind mei was er een Inspiratiebijeenkomst - MBO Card en cultuureducatie in het Mbo. Klik hier voor een verslag van 

jonomul@me.com